Csuka nyárson sütve
Hozzávalók:
1db csuka,oregánó,mustár,bors,pirospaprika,só,hal fűszerkeverék.
Elkészítés:
Zsigereljük ki a csukát kenjük be mustárral a fent látható fűszerekel kenjük be és akár a szabadba a nyársat forgatva süssük szép barnára.
Roston sütött hal (8 személyre)
Hozzávalók:
4.kg hal vegyesen (kb. 60-70 dkg-sak).3.dl olaj,só,fűszerek tetszés szerint.
Előkészítés:
A (frissen kihorgászott) halakat (keszeg,balin,ponty csuka) megtisztítjuk,megmossuk fejétől kettéhasítjuk.Bedörzsöljük sóval,borsal bekenjük olajjal és kb.30 percig állni haggyjuk.
Elkészítés:
Tüzet rakunk és megvárjuk amíg parázslik.Rostot fektetünk fölé,és megkenjük kevés olajjal.A rostra rakjuk a félbe vágott halakat,hosszú nyelű,erre a célra alkalmas villával többször megforgatjuk hogy ne ragadjanak le.Ha nehezebben sül a rostélyt közelebb rakjuk a parázshoz.A halak mindkét oldalát Kb. 10-10 perc alatt piros,ropogósra sül.Félidőben,néhaány csepp olajjal megcsepegtetjük,de óvatosan nehogy a parázsba cseppenő olaj lángra kapjon.Kenyérrel savanyúval tálaljuk.
Halászlé
Hozzávalók:
1,6 kg ponty,5 fej vöröshagyma,2 paradicsom,2 paprika,2 evőkanál édesnemes pirospaprika.
Elkészítés:
1.A pontyot megtisztítjuk (pikkelyét lekaparjuk), megmossuk, fejét,farkát uszonyait levágjuk.A halhúst sűrűn bevagdaljuk,kétújnyi vastag szeletekre vágjuk,lesózzuk,hidegre tesszük. A paradicsomot,paprikát megmossuk,félbe vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk,felszeleteljük.Fazékba rakjuk,ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét,farkát és uszonyait.Hozzáadjuk a paradicsomot a paprikát,sózzuk,felforraljuk,és lasú tüzön kb. 2 órát főzzük.Ez az alaplé.
3.Az alaplevet leszűrjük,a sűrűjét átpaszírozzuk.A levet felforraljuk bele keverjük a pirospaprikát,beletesszük a halszeleteket,és 8-10 perc alatt megfőzzük.Már ne keverjük,csak rázogassuk,mert a halhús összetörik.
Jó étvágyat!!! |